14 lipca 2016

Portugalia od kuchni: 7 cudów gastronomicznych Portugalii

Portugalia Kuchnia Dania Potrawy Najbardziej charakterystyczne 7 cudów kulinarnych Porugal jedzenie przewodnik opis
Kuchnia portugalska również posiada swoje najpopularniejsze, najsmaczniejsze i najbardziej oryginalne potrawy, dlatego prezentujemy 7 cudów gastronomicznych Portugalii. Będąc na urlopie lub wycieczce w Portugalii, warto spróbować tych kilku potrawy określanych, jako NAJ... na talerzu z Portugalią w tle. Siedem cudów kulinarnych Portugalii to wybór tysięcy Portugalczyków, którzy w głosowaniu internetowym wybrali potrawy i dania najpopularniejsze ich zdaniem dla Portugalii. 

Lubicie zwiedzać nowe kraje od strony kulinarnej? Koniecznie zatem spróbujcie takich potraw, jak Alheira de Mirandela, queijo Serra da Estrela, zupa caldo verde lub sardinha assad, czyli grillowanych sardynek.




Plebiscyt 7 cudów gastronomicznych Portugalii

Konkurs na 7 cudów kuchni portugalskiej został ogłoszony w 2011 roku i wzięło w nim udział ponad 800 tysięcy osób. Uroczysta gala ogłoszenia wyników odbyła się w mieście Santarem we wrześniu 2011, kiedy to wybrano potrawy w opinii wielu najbardziej popularne i charakterystyczne dla Portugalii. 

Portugalia Kuchnia Dania Potrawy Najbardziej charakterystyczne 7 cudów kulinarnych Porugal jedzenie przewodnik opis


Potrawa, aby znaleźć się w ogóle w gronie potraw, na które można było głosować, musiała spełniać jednak kilka warunków, dzięki którym głosować można było tylko na typowe portugalskie dania. Jednym z kryteriów udziału w konkursie było m.in. to, że dania muszą być wykonane ze składników pozyskiwanych w Portugalii. Innym kryterium był wiek potrawy - zgłoszone dania musiały istnieć w kuchni portugalskiej od minimum 60 lat, musiała być reprezentatywne dla portugalskich regionów oraz oddawać kulturę i tradycję kraju.

7 cudów kuchni portugalskiej

1. Przystawki: Alheira de Mirandela

Alheira de Mirandela jest to rodzaj kiełbasy portugalskiej wytwarzanej z innego mięsa, niż wieprzowina. Może być wytwarzana z cielęciny, drobiu lub królika, przy czym najpopularniejsza jest wersja z drobiu. Bardzo często jest ona produkowana z dodatkiem czosnku, chleba, papryki i oleju. Jest ona podawana w formie grillowanej lub pieczonej, może się pojawić, jako składnik głównego dania w akompaniamencie z frytkami i sadzonym jajkiem. Ta najsłynniejsza kiełbasa alheira jest produkowana w mieście Mirandela, ale produkt ten jest popularnych również w innych regionach Beira Alta i Trás-os-Montes.

Portugalia Kuchnia Dania Potrawy Najbardziej charakterystyczne 7 cudów kulinarnych Porugal jedzenie przewodnik opis

2. Przystawki: Queijo Serra da Estrela

Jest to najpopularniejszy portugalski ser. Ser queijo Serra da Estrela jest produkowany z surowego mleka owiec wyłącznie rasy Bordaleira w wioskach gór Serra da Estrela. Dodatkiem do mleka jest gruboziarnista sól i proszek ze zmielonych kwiatów kardu. Ser leżakuje ok. 30 dni i wtedy jest już gotowy do spożycia, a taką wersję sera nazywa się amanteigado (maślany) - ma on konsystencję masła przechowywanego w pokojowej temperaturze. Jeśli ser dojrzewa ok. 120 dni, to ma on ciemniejszy kolor i twardą skórkę, a taką wersję sera nazywa się curado.

Portugalia Kuchnia Dania Potrawy Najbardziej charakterystyczne 7 cudów kulinarnych Porugal jedzenie przewodnik opis

3. Zupa caldo verde

Caldo verde to zupa charakterystyczna dla północy Portugalii - regionów Douro i Minho. W jej skład wchodzą poszatkowane liście jarmużu, ziemniaki, oliwa i sól. Czasami można do niej dodać również cebulę oraz czosnek. Zupa jest podawana z plasterkami kiełbasy chouriço. Jest ona bardzo często spożywana na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych, festynach, zabawach, jednak bardzo często dostać możną ją również w restauracjach całego kraju.

Portugalia Kuchnia Dania Potrawy Najbardziej charakterystyczne 7 cudów kulinarnych Porugal jedzenie przewodnik opis

4. Ryby: Sardinha assada

Sardinha assada, czyli grillowane sardynki, które w swojej kategorii pokonały m.in. słynnego dorsza bacalhau à Gomes de Sá. Sardynki od wieków już są poławiane u wybrzeży Portugalii, obtoczone w gruboziarnistej soli, wrzucone na grilla bardzo często króluję na stołach Portugalii. Oryginalnie potrawa ta pochodzi z regionu Lisboa i Tejo, jednak obecnie dostaniemy je od północy na południe. Warto pamiętać, że mówimy nie o małych sardynkach, lecz kilkunanastocentymetrowych okazach, które są podawane najczęściej z sałatką z grillowanej papryki i ziemniakami.

Portugalia Kuchnia Dania Potrawy Najbardziej charakterystyczne 7 cudów kulinarnych Porugal jedzenie przewodnik opis

5. Owoce morza: Arroz de marisco

Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw w Portugalii. Arroz de marisco to rodzaj ryżu z owocami morza na gęsto, który jest podawany, jako jednogarnkowa potrawa. W zależności od dostępności, ceny i regionu składają się w niego takie owoce morza, jak krewetki, mule, mięso kraba lub langusty, sercówki, małże, a to wszystko w akompaniamencie cebuli, czosnku, kolendry i białego wina, które jest dodawane pod koniec gotowania do potrawy. 

Portugalia Kuchnia Dania Potrawy Najbardziej charakterystyczne 7 cudów kulinarnych Porugal jedzenie przewodnik opis

6. Mięsa: Leitão assado à Bairrada

Leitão assado à Bairrada to pieczony prosiak a'la Bairrada. Jest to potrawa charakterystyczna dla regionu Beira Litoral, jednak obecnie rozpowszechniona już w całe Portugalii. Mały prosiak jest pieczony przez kilka godzin w piekarniku lub piecu z dodatkiem soli oraz pieprzu. Podawany najczęściej z chipsami lub ręcznie robionymi frytkami.

Portugalia Kuchnia Dania Potrawy Najbardziej charakterystyczne 7 cudów kulinarnych Porugal jedzenie przewodnik opis

7. Desery: Pastel de Belém

To najsłynniejsze portugalskie desery, o których słyszy się często jeszcze zanim w ogóle zawita się do Portugalii. Pastel de Belém, nazywane również pastel de nata, to babeczki z ciasta podobnego do ciasta francuskiego, ze słodką masą budyniową w środku, zapieczone w piekarniku. Podaje się je bardzo często posypane cukrem pudrem i cynamonem. Narodziły się w Lizbonie, w dzielnicy Belem, gdzie do teraz są wypiekane według tradycyjnej receptury w kawiarni Fábrica dos Pastéis de Belém. 

Portugalia Kuchnia Dania Potrawy Najbardziej charakterystyczne 7 cudów kulinarnych Porugal jedzenie przewodnik opis


Życzę zatem smacznego i przyjemnego odkrywania Portugalii na talerzu!


Polecam również:

3 komentarze:

  1. To bardzo turystyczne 7 cudów kuchni portugalskiej, jakby odpisane z jakiegoś przewodnika. No więc tak, do caldo verde idzie couve galega czyli Brassica oleracea var. Acephala, która to kapucha jest w jednej rodzinie z jarmużem, ale smakowo nie ma z nim nic wspólnego (podobna konsystencja i smak zupy będzie jeśli użyjemy mocno niemłodej sałaty rzymskiej); z przyziemnych cudów kuchni portugalskiej należy koniecznie wymienić wszystkie potrawy z suszonych ryb, jak np. Bacalhau à Brás czy wszelakie Rissois i Pasteis de Bacalhau; Dobrada à moda do Porto, czyli ichniejsze flaki z fasolą, kawałkiem kurczaka i chorizo; a gdzie Cozida portugeza? gdzie Cataplana? a z deserów rewelacyjny Pudim Molotov i Ovos moles? oj dużo razy 7 można by mnożyć dobroci portugalskiej kuchni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bogactwo kuchni portugalskiej jest ogromne i śmiało można by wybrać nawet 77 cudów gastronomicznych - co kto lubi i jak uważa. Przedstawione tutaj 7 cudów, to wynik plebiscytu ogłoszonego w Portugalii, który jest wspominany w tekście.

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Witam!
    Znajomi wrócili z wyjazdu na Maderę i mówili, że w restauracjach jest tam tak że zamawiając np. drugi dzbanek wina płacimy tylko za ten pierwszy. Czy wie Pan coś na ten temat?

    OdpowiedzUsuń